Обласний клінічний онкологічний центр за крок від запуску гамма-терапевтичного апарату TERABALT

КНП «Обласний клінічний онкологічний центр Кіровоградської обласної ради» завершив встановлення гамма-терапевтичного апарату TERABALT та отримав з-за кордону джерело іонізуючого випромінювання Co-60 для цього апарату. Наразі тривають навчання персоналу і підготовчі роботи до запуску обладнання.

Як повідомлялось на інформаційних ресурсах обласної ради, КНП «Обласний клінічний онкологічний центр Кіровоградської обласної ради» придбав новий гамма-терапевтичний апарат (TERABALT, виробництва чеської фірми «UJP PRAHA a.s.») та спеціальну коліматорну насадку. Комплекс «TERABALT + насадка» дозволить підвищити ефективність променевої терапії для пацієнтів.

Кошти на придбання ГТА TERABALT, понад 48 мільйонів гривень, було виділено рішенням депутатів Кіровоградської обласної ради з обласного бюджету.

 

Як повідомив медичний директор обласного клінічного онкологічного центру Ігор Макарук під час зустрічі з головою Кіровоградської обласної ради Юрієм Дроздом, наразі TERABALT вже змонтовано та підготовлено для введення в експлуатацію (на знімку). Обласний онкоцентр отримав від чеського постачальника джерело іонізуючого випромінювання і встановив джерело до гамма-терапевтичного апарату. Вартість джерела Co-60 становить 21 мільйон гривень, 13 з яких виділено з обласного бюджету. 

Наразі триває навчання персоналу обласного клінічного онкологічного центру, яке здійснюють фахівці компанії «UJP PRAHA a.s.». Навчаються шість променевих терапевтів, два інженери-фізики і шість лаборантів. Така кількість фахівців потрібна для того, щоб забезпечити безперервну роботу TERABALTу зранку до вечора. Апарат має пропускну здатність 100 пацієнтів на день, і обласний онкоцентр налаштований використовувати можливості обладнання максимально.

 

Для остаточного запуску обладнання в роботу залишилось дочекатися дозвільних документів від Державної інспекції ядерного регулювання. За словами Ігоря Макарука, онкоцентр очікує отримати їх протягом найближчих одного-двох місяців. 

Разом із тим, у лікарні тривають будівельні роботи щодо облаштування бункеру для встановлення іншого обладнання для променевої терапії – лінійного прискорювача. Сам лінійний прискорювач КНП «Обласний клінічний онкологічний центр Кіровоградської обласної ради» отримав від МОЗ у межах урядової програми, але медичний заклад мав винайти кошти на капітальний ремонт спеціалізованих приміщень і демонтаж старого ГТА. Частково (понад 15 мільйонів гривень) будівельні роботи з облаштування бункеру під лінійний прискорювач було профінансовано з обласного бюджету. 

Як повідомлялось раніше, КНП «Обласний клінічний онкологічний центр Кіровоградської обласної ради» планує використовувати чотири різні апарати променевої терапії: апарат близькофокусної рентгенотерапії, апарат для порожнинної терапії, лінійний прискорювач та гамма-терапевтичний апарат TERABALT. Це допоможе лікувати більшу, ніж на даний час, кількість пацієнтів, застосовуючи сучасніші та безпечніші методи.