Визначено лауреатів обласної премії у галузі культури «Духовний скарб Кіровоградщини»

Під головуванням Олександра Чорноіваненка відбулося засідання конкурсної комісії з визначення переможців обласної премії у галузі культури «Духовний скарб Кіровоградщини» за підсумками 2018 року.

Цьогоріч претенденти на отримання премії представляли різні регіони області. Після обговорення поданих матеріалів шляхом таємного голосування члени конкурсної комісії визначилися з переможцями.

У номінації «За внесок у розвиток професійного музичного, театрального, хореографічного, фото- та кіномистецтва» переміг

СКРИПНИК Євген Володимирович, артист-провідний майстер сцени комунального закладу «Кіровоградський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. М.Л.Кропивницького».

Довідка. Скрипник Євген працює артистом-провідним майстром сцени та має у репертуарному листі низку сценічних образів, різних за жанром та характерами у виставах класичного та сучасного репертуару. Впродовж тривалого часу актор є постійним ведучим заходів, також бере участь у зйомках і записах на телебаченні та кіно. Створив та є лідером рок-гурту «Ефір».

У номінації «За популяризацію національної культури, фольклорної спадщини, збереження і збагачення народного мистецтва» одногоосно визначено переможцем ТЕЛКОВА Анатолія Івановича, керівника народного аматорського театру Новоукраїнського районного Центрального Палацу культури «Ювілейний».

Довідка. Телков А.І. - керівник народного аматорського театру Новоукраїнського районного Центрального Палацу культури «Ювілейний» протягом 38 років. Театр має різноплановий репертуар, веде активну концертну діяльність. Під керівництвом Телкова А.І. - постійні учасники та переможці всеукраїнських, обласних та районних фестивалів-конкурсів із театрального мистецтва. Анатолій Іванович неодноразовий учасник і переможець обласних та всеукраїнських конкурсів читців, почесний член Спілки театральних діячів України. Постановки Телкова А.І. збирають аншлаги та відзначаються схвальними відгуками митців області.

У номінації «За вагомий внесок у збереження та популяризацію культурної спадщини» кращим визнано МАРУЦЕНКА Віктора Григоровича, зберігача фондів КЗ «Музей історії Долинського району», заслуженого працівника культури України.

Довідка. Віктор Григорович - краєзнавець, автор та упорядник численних історико-краєзнавчих збірників, лауреат районної краєзнавчої премії ім.І.Проценка та обласної краєзнавчої премії імені В.Ястребова. Віктор Григорович брав участь у підготовці матеріалів до книг «Кіровоградщина - історія та сучасність центру України», Пам'яті і Скорботи України, статей до Сучасної енциклопедії України, друкується в історико-краєзначих збірниках, також займається філателією, постійно працює над поповненням картинної галереї музею історії Долинського району творами художників - земляків (вже зібрано 33 твори). У 2019 році за авторства Маруценка В.Г. вийшов Біографічний довідник, книга ІІ «Боковенька 2019. Степовики».

У четвертій номінації «За внесок у розвиток бібліотечної справи» перемогу здобула ТИМКІВ Світлана Іванівна, директор міської централізованої бібліотечної системи міста Кропивницького.

Довідка. Під керівництвом Тимків С.І. міська централізована бібліотечна система стала однією з кращих в області, де успішно працюють Публічні центри регіональної інформації, відкрито літній читальний зал. За її ініціативи: впроваджено Універсальну десяткову класифікацію та освоєно методи систематизації, здобуто двічі перемогу у конкурсах програми «Бібліоміст», перемога у конкурсі на кращий бібліотечний сайт, PR-офіс МЦБС у Кропивницькому потрапив у десятку кращих по всій Україні, участь у проектах «Життя в стилі вело» та «Технологічна нація». У 2018 році створено: Коворкінг-центр, який спрямований на підтримку незахищених верств населення (де читачі безкоштовно вивчають німецьку та англійську мови та основи PR для бібліотекарів) та клуб молодих бібліотекарів «BOOKлідер».