Фінансовий стан ОКВП «Дніпро-Кіровоград»: легких рішень не існує

Нарада під головуванням очільника Кіровоградської обласної ради Юрія Дрозда та начальника Кіровоградської обласної військової адміністрації Андрія Райковича щодо подолання кризової ситуації, в якій перебуває ОКВП «Дніпро-Кіровоград», відбулась сьогодні, 4 січня. 

Про роботу та стан підприємства доповідав в.о. директора ОКВП «Дніпро-Кіровоград» Микола Романюк. 

Як повідомлялось раніше, станом на 2024 рік головне водопровідно-каналізаційне підприємство Кіровоградщини має різницю між прогнозованими видатками та прибутками – майже 290 млн гривень. Нагальне проблема – необхідно вирішувати, за рахунок чого компенсувати збитки. 

Питання якісного та стабільного водопостачання і водовідведення ОКВП «Дніпро-Кіровоград» надзвичайно важливе, тому що воно безпосередньо стосується сотень тисяч мешканців Кропивницького, Світловодська, Олександрії, Знам’янки, а також селищ та сіл, що обслуговуються цим підприємством. Також від роботи водогону залежить діяльність багатьох промислових об’єктів Кіровоградщини. 

На сьогодні діяльність ОКВП «Дніпро-Кіровоград» збиткова, бо наявний тариф не покриває виробничі видатки підприємства. Наприклад, лише за 11 місяців 2023 року підприємство отримало 167,2 млн грн збитків. Окрім цього, водогін має старі борги, зокрема – перед Світовим Банком. 

Розглядаються наступні шляхи компенсації збитків: державна субвенція різниці в тарифах; реструктуризація боргів перед Світовим Банком; приведення тарифів до економічного обґрунтованого рівня. 

Голова Кіровоградської обласної ради Юрій Дрозд закликав керівництво ОКВП «Дніпро-Кіровоград» виконувати раніше узгоджену програму подолання кризової ситуації на підприємстві. Також очільник обласної ради пропонуватиме депутатам обласної ради на наступному сесійному засіданні підтримати звернення до центральних органів влади щодо підтримки ОКВП «Дніпро-Кіровоград».