Музей мистецтв: туристичний магніт Кіровоградщини та центр культурно-мистецького життя регіону понад 30 років

На початку січня свій 31-й день народження відсвяткував Комунальний заклад «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради». І хоча від створення в нашому обласному центру окремого художнього музею дійсно минуло лише три десятки років, перша картинна галерея у місті з’явилась понад 100 років тому. 

На той час (1921 рік) картинна галерея розташовувалась у Будинку науки та мистецтва і входила до складу природничо-історичного/краєзнавчого музею. Основу тодішньої колекції складали 150 експонатів, лише 26 з яких були оригінальними творами мистецтва. 

Під час Другої світової війни зібрання картинної галереї було повністю розграбовано і вона більш, ніж на 20 років припинила своє існування. В 1965 році картинну галерею біло відновлено як відділ Кіровоградського обласного краєзнавчого музею. Наступні 35 років картинна галерея працювала в приміщенні Спасо-Преображенської церкви. 

Після припинення існування Радянського Союзу будівлю церви було повернуто релігійній громаді, натомість депутати міської ради виділили картинній галереї краєзнавчого музею нове приміщення у центрі міста – пам’ятку архітектури «Пасаж» купця Шполянського. Розпорядженням Представника президента України в Кіровоградській області від 4 січня 1993 року на базі картинної галереї створено окремий музей – обласний художній, що й дало привід відзначати саме цю дату як день народження музею.

 

Другим днем народження Кіровоградського обласного художнього музею по праву можна вважати 9 травня 2001 року, коли він, після тривалого ремонту нового приміщення, нарешті відчинив свої двері для відвідувачів, також перетворивши свої експозиційні зали у мистецькі площадки, концертні зали, творчі лабораторії. 

Влітку 2020 року Кіровоградський обласний художній музей було перейменовано у комунальний заклад «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради». 

Сьогодні Музей мистецтв – унікальний і дивовижний мікросвіт, мистецька перлина нашого краю та важливий туристичний магніт Кіровоградщини, провідний науково-дослідний та культурно-просвітницький центр регіону. Також Музей мистецтв є обласним осередком Українського Національного комітету Міжнародної Ради Музеїв (ІСОМ України). 

Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради має велику колекцію творів митців, безпосередньо пов’язаних із історією нашого краю. Одна з п’яти виставкових залів музею повністю присвячена творчості Бориса Вінтенка, Петра Кодьєва, Феодосія Козачінського, Юрія Луцкевича, Михайла Надєждіна, Амшея Нюренберга,Олександра Осмьоркіна, Петра Покаржевського, Володимира Федерова, Олександра Фойницького. 

Минулого року до 30-річчя створення закладу команда Музею мистецтв зробила подкаст про музей, ознайомитись із яким можна за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=Q-4j7LLHFeo&t=1s, а також віртуальну виставку залами музею https://www.youtube.com/watch?v=YfyH0Mwujxg&t=8s