Приклад боротьби світла проти зла: жителів Кіровоградщини запрошують відвідати міжнародну виставку

Виставка, присвячена 80-річчю спасіння народом Болгарії своїх співвітчизників-євреїв під час Другої світової війни: «Євреї на болгарських землях», розпочала свою роботу у Кропивницькому сьогодні, 9 січня. 

Міжнародна виставка, яка вперше відкрилась весною 2023 року в Болгарії до 80-річчя згаданих подій, побувала відтоді в 11 країнах світу, повідомив голова правління Кіровоградської обласної громадської організації «Об'єднання болгар «Нашите Хора» Сергій Осадчий. Експозиція включає артефакти та документи з фондів Національної бібліотеки Болгарії періоду Другої світової війни.

 

Звертаючись до відвідувачів з нагоди відкриття виставки, перший заступник голови Кіровоградської обласної ради Юрій Семенюк провів паралелі між тодішніми подіями в Європі та сучасними подіями в Україні.

 

«Друга світова війна показала, що коли при владі перебуває диктатор, зневажаються всі принципи людяності, – зазначив Юрій Семенюк. – Диктатура повністю нівелює особистість людини, її національну ідентичність, її погляди, її позицію. Створення концентраційних таборів за національним принципом ґрунтується на поглядах, що одна нація превалює над іншими. 

Болгарський народ зумів завадити депортації болгарських євреїв до концентраційних таборів. Прості громадяни лягали на рейки та зупиняли потяги з депортованими. Зрештою, громадяни змусили владу Болгарії відмовити Гітлеру у видачі євреїв. Це мужній та принциповий крок із боку народу та тодішнього керівництва Болгарії. 

На жаль, зараз ми також можемо почути від нашого північного сусіда, що вони головніші за всіх інших «братів». Прослідковується тенденція, коли люди, які прийшли до влади в цій країні, не змогли побороти в собі ген шовінізму, зверхності по відношенню до інших країн чи народів». 

Порятунок болгарських євреїв – джерело національної гордості всіх болгар. Навіть попри те, що в часи Другої світової війни Болгарське Царство було союзником гітлерівської Німеччини, в 1943-1945 роках, завдяки позиції царя Бориса ІІІ, супротиву громадянського суспільства, релігійних діячів і представників влади від депортації до концтаборів було врятовано 50 тисяч євреїв. 

Як зазначив у своєму вітальному листі до учасників зібрання Тимчасовий повірений у справах Республіки Болгарія Герман Ванчев, нині, у цей надскладний для України час випробовувань і військового протистояння, позитивні уроки історії мають слугувати прикладом боротьби світла проти зла: де боротьба завершується перемогою світла. 

Гостей заходу також привітали перший заступник начальника Кіровоградської обласної військової адміністрації Павло Конопко, заступник міського голови Кропивницького Олександр Мосін, ректор ЦНТУ Володимир Кропівний, директор Кіровоградського обласного краєзнавчого музею Борис Шевченко, головний рабин Кропивницького Дан Закута. 

У Кропивницькому виставка експонується в Центральноукраїнському національному технічному університеті.