«(Не)помітні історії»: у Кропивницькому відкрили виставку про долю вимушених переселенців

«(Не)помітні історії»: у Кропивницькому відкрили виставку про долю вимушених переселенців

Кропивницький став одним із десяти міст України, де відкрили виставку «(Не)помітні історії». Вона розмістилася в головному холі обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського – найбільшому інформаційному, культурному, просвітницькому та соціальному хабі області сьогодні, 12 грудня.

Виставка розповідає про полон, депортацію, сексуальне насильство, втрату рідної домівки та інші жахливі речі війни. А також про все те, що складало мирне життя до повномасштабного вторгнення росії на українську землю.

На світлинах – найцінніші речі, які герої проєкту забрали з собою під час евакуації: ключі від квартири в Бердянську, книжка з маріупольської бібліотеки, синьо-жовта стрічка, з якою герой пройшов полон у Херсоні, прикраси, які окупанти намагалися зірвати з дівчат на блокпосту, єдина сумка, яку жінці вдалося взяти з дому перед депортацією, записка від подруги, яка залишилася на окупованих територіях…

Офіційно в Україні майже п’ять мільйонів біженців, з них прихисток на Кіровоградщині знайшли 90 тисяч українців. На світлинах речі героїв проступають крізь туман, нагадуючи, що за цифрами статистики стоять життя, спогади та мрії людей, яких війна змусила покинути власний дім.

Щоб перемогти в цій страшній війні, ми не повинні звикати до горя, яке пережили і переживають люди, яким вдалося покинути окуповані території і які досі виживають там. Ми завжди пам’ятатимемо, що ці страждання — результат агресії росії.

Організатор виставки – Центр допомоги врятованим. Виставка триватиме в бібліотеці ім. Д. Чижевського до кінця цього року.

Щоб першими дізнаватися про діяльність обласної ради підписуйтесь на наш Телеграм-канал https://t.me/oblrada_kr