Ігор Степура: трудові колективи мають давати доручення депутатам і вимагати звіту

Заступник голови Кіровоградської обласної ради Ігор Степура взяв участь в обласних зборах профспілкового активу Федерації профспілок Кіровоградської області, під час яких розглянуто проблемні питання щодо порушення конституційних прав і гарантій працівників, невідповідність розмірів соціальних гарантій закладених в проекті Державного бюджету на 2019 рік.

«Я сьогодні відвідав намети вуличного пікетування профспілкових організацій під міською і обласною радами, під час якого мав можливість поспілкуватися з представниками профспілок. Хочу поділитися з вами тими інструментами впливу на прийняття рішень депутатами місцевих рад, якими можуть скористатися профспілкові осередки і трудові колективи.
Згідно зі ст.10 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад», депутати зобов’язані підтримувати зв’язок з виборцями, а також з колективами підприємств, установ та організацій незалежно від  форми власності; інформувати виборців не рідше одного разу на півріччя про виконання планів і програм економічного та соціального розвитку та доручень виборців. Усі вище перераховані пункти можуть стати інструментом для членів профспілок для вирішення проблем, яким можна скористатися на місцевому рівні. Крім того, ст.16 цього закону передбачає звіти депутатів місцевих рад і зустрічі з ними за місцем проживання або за місцем трудової діяльності. Це простий механізм для впливу трудових колективів, які можуть на свої загальні збори запросити депутата місцевої ради, який може повідомити виборцям, наприклад, про результати поіменного голосування з нагальних питань, такі як підняття тарифів. Трудовий колектив, також, може дати депутатові доручення підтримувати те чи інше рішення, про що він зобов’язаний потім прозвітувати. Ця норма законодавства була введена, щоб виборці мали можливість впливати на рішення, які приймаються на місцях, а також контролювати як виконуються доручення.
Аналогічно, цей механізм має бути задіяний на зустрічах з народними депутатами, які мають отримувати ваші доручення для вирішення глобальних питань на державному рівні – на рівні Верховної Ради України», - наголосив під час свого виступу Ігор Степура.